actueel

Fietsdiefstallen in de wijkNiet iedereen kan namelijk zijn eigen fiets, brommer of scooter goed omschrijven. Weet u alleen maar dat het een groene damesfiets met een kinderstoeltje is, dan maakt dit het een stuk moeilijker om uw tweewieler op te sporen. Noteer op bijvoorbeeld een fietsregistratiekaart zo veel mogelijk kenmerken van uw voertuig, zoals merk en framenummer of chipnummer. Bewaar deze voor het geval uw fiets gestolen wordt. Let erop dat u het framenummer noteert en niet het serienummer. Uit de internetaangiften blijkt dat veel mensen die vergissing maken. Daarnaast kunt u de fietsenmaker vragen om uw postcode en huisnummer in het frame te graveren.”

Zet uw fiets op slot
Het klinkt logisch, maar zet uw fiets, brommer of scooter altijd op slot, ook als u maar even weg bent Soms is het verstandig de fiets met een extra beugel­- of kabelslot vast te zetten aan een vast voorwerp of aan de fiets van iemand waar u mee bent. Als er een bewaakte fietsenstal­ling in de buurt is, maak daar dan gebruik van.”

Doe altijd aangifte
Als uw fiets, brommer of scooter toch gestolen wordt, doe dan meteen aangifte bij de politie. Dat kan via internet op www.politie.nl, of op afspraak op het politiebureau. Neem de gegevens van de fiets, brommer of scooter mee, zoals merk en framenummer en de aankoop­nota. Vaak worden fietsen teruggevonden of bij daders aangetroffen, maar is hiervan geen of geen goede aangifte gedaan bij de politie. Hierdoor moeten wij de dader vaak weer laten gaan en kunnen we ook de fiets niet terugbrengen bij een eigenaar.

Fietsdiefstalregister online voor publiek
Is uw fiets gestolen en heeft u aangifte gedaan? Uw fiets wordt dan opgenomen in het fietsdiefstalregister. Dat helpt om uw fiets terug te vinden en om de dief en eventueel heler op te sporen. In dit fietsdiefstalregister staan alle gestolen fietsen geregistreerd, aan de hand van het nummer van de fietschip of op basis van de unieke combinatie van merk en framenummer. Ga naar www.fietsdiefstalregister.nl om te controleren of de fiets in het diefstalregister voorkomt. Kijk voor meer informatie op www.fietsdiefstal.nl.

Preventietips (brom)fietsdiefstal

  • Registreer uw (brom)fiets. Deze gegevens (op een ingevulde registratiekaart) kunnen erg waardevol zijn bij het opsporen en terugbrengen van uw (brom)fiets of scooter. Veel gegevens kunt u vinden op het garantiebewijs of op de aankoopnota. Bewaar ook altijd de rekening van een (brom)fiets of scooter die u tweedehands koopt. Laat de fietsenmaker uw postcode met huisnummer in het frame graveren. Gaat u verhuizen? Dan kan de fietsenmaker een X achter de oude postcode zetten en de nieuwe code erachter plaatsen. Probeer niet om de oude code onleesbaar te maken, voor de politie bent u bij een controle dan al gauw een verdachte van (brom)fietsendiefstal.
  • Zet uw fiets altijd op slot. Gebruik altijd een goed slot. Deze kunt u herkennen aan het ART-label. Deze afkorting staat voor de samenwerking tussen ANWB, RAI, TBBS (verzekeringsmaatschappijen) en de politie. Een slot met ART label voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en is een stuk moeilijker te kraken.
  • Soms kan het handig zijn om de fiets met een extra beugel vast te zetten aan een paal of hek.
  • Bij de meeste grote bus- en treinstations zijn bewaakte fietsenstallingen. Maak er gebruik van.
  • Maak ook gebruik van fietsenklemmen of fietsenkluizen als deze aanwezig zijn.
  • Probeer de (brom)fiets zo te plaatsen, dat u hem altijd in het oog heeft.
  • Zet de (brom)fiets 's avonds en 's nachts niet op een onverlichte plaats.
  • Zet de (brom)fiets thuis in de afsluitbare garage of berging.


<< terug